Investeren in loopbaancoaching voor medewerkers

Doen werkgevers dat? En is dat wel een goed plan? Want misschien gaan medewerkers wel weg?

Vaak worden bovenstaande vragen rondom loopbaancoaching gesteld. Hieronder een aantal overwegingen voor werkgevers om juist wel loopbaancoaching in te zetten.

  • Als een medewerker vastloopt in zijn werk of niet goed weet wat hij wil, heeft dit vaak zijn weerslag op het werk. Het is een goed teken als een medewerker zich blijvend wil ontwikkelen en hierin initiatief neemt. Zo zorgt de medewerker goed voor zichzelf en wordt eventueel uitval of ziekte voorkomen. Ga samen in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn.

  • Uit onderzoek blijkt dat het volgen van een loopbaantraject het werkplezier van de medewerker verhoogt. Mocht na het traject de werksituatie onveranderd zijn, dan heeft de medewerker toch steun ervaren vanuit het bedrijf en dat versterkt betrokkenheid en motivatie.

  • Natuurlijk is het niet fijn als een goede en fijne collega aangeeft niet zeker te zijn over zijn werkplek. Het liefst wil je hem in het bedrijf vasthouden. Maar wat als deze medewerker beter tot zijn recht komt binnen een andere functie of in een ander bedrijf. Door medewerkers in hun ontwikkeling te steunen en echt te kijken wat goed is voor de medewerker heeft dit ook zijn weerslag op het bedrijf. Het bedrijf staat dan bekend om zijn goed werkgeverschap waar mensen graag willen werken. En wie weet besluit daarom deze medewerker wel om gewoon te blijven.

  • Medewerkers die met enige regelmaat een loopbaantraject volgen zijn vaak pro-actief en bewuster van zichzelf. Ze krijgen zicht op wie ze zijn en nemen sneller actie in een onbevredigende werksituatie. Dit zorgt voor een goede werkrelatie en uiteindelijk voor een beter resultaat: voor medewerker en bedrijf.